sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Nahkatuotteiden pesu, motoristit hoi! (DIY / ohje postaus)

Miten sen nahkatakin saisi taas kuntoon ja käyttöön kun alkaa moottoripyöräkausi kohta kolkuttelemaan ovella. No tätä minäkin joskus pari vuotta sitten vielä hartaasti mietin mutta en mieti enää.

Ensinnäkin nahka on sen todella hyvästä kestävyydestä huolimatta erittäin "herkkä" materiaali. Se nimittäin käyttäytyy kuten meidän oma nahkamme vaikka onkin "kuollutta". Se esimerkiksi kuivuu erittäin helposti ja alkaa halkeilemaan, tämän varmasti on moni eritoten mustia nahkatuotteita omistava huomannut, että alkaa tulla sellaisia halkeamia ja jopa ryppyjä pikkuhiljaa. Pahiten nahkaa kohtelee vesi. Vaikka se kestää vettä hienosti ja saattaa olla jopa veden pitävä jos saumat ovat sen mukaan suunniteltu niin vesi kuivattaa nahan todella tehokkaasti. Sen varmasti on moni huomannut vaikka suihkun jälkeen kun iho alkaa mennä vaaleaksi ja kuivumaan kun vesi kuivuu sen pinnalta. Tämä johtunee siitä että nahan oma pintarasva peseytyy pois ja sitten se alkaakin kuivua. No me itse tuotamme koko ajan rasvaa ihollemme jolloin ei välttämättä niin paljoa tarvitse huolehtia mutta periaate on sama. Nahkatakki tai sohva taas ei enää pysty mitenkään itsestään huolehtimaan.
Useat saippuat yms pesuaineet vain pahentavat asiaa koska eivät sisällä rasvoja ja kuivaavat nahan vielä pahemmin. No miten sen sitten saa puhtaaksi kun kuivanakaan ei viitsi hangata tai kuluu aika pahasti.

Nahkatakin pesu siis on aiheena joten ensinnäkin aine mitä kannattaa käyttää on ehdottomasti Marseillen saippua joka on täysin kasviöljyistä valmistettu saippua joka on todella rasvaista ja luonnollista ja juuri sen takia se on erinomaista tavaraa. Tietty markkinoilla on varmasti paljon hienoja nahanpesu myrkkyjä mutta jos tätä voi käyttää omalle ihollekin ja sitä on käytetty jo vuosia vuosia niin en oikein usko jonkun täyden myrkyn olevan ainakaan parempaa.


Saippua on verrattavissa voi pakettiin ja sitä löytyy ainakin hyvistä marketeista. Omani löysin prismasta ja ihan tuolta ihosaippuoiden hyllystä. Tämähän on ihan ihmisten pesuun tarkoitettua ja soveltuu melko herkkäihoisillekin. Tosin palasaippuat alkavat olla jo pois muodista mutta toimivat kyllä edelleen jos vaan haluaa käyttää. 

No tämän aineen käyttöön on monia keinoja. Olen kuullut porukan jopa liuottaneen tälläisen useaan kymmeneen litraan vettä ja sitten liottaneet takkia tms siellä tuntikausia jonka jälkeen sitten huuhdelleet huolellisesti ihan puhtaalla vedellä ja kuivattaneet sen jälkeen.. 

No kaikki keinot varmasti ovat sallittuja ja miten vain haluaa tehdä. Itse suosittelen ottamaan saippuan vaikka lautaselle tai tiskipöydälle ettei suttaa paikkoja. Sitten kannattaa ottaa käsipyyhe jonka saa kastella ihan reilusti mutta puristaa suurimmat vedet pois. Tähän pyyheeseen sitten kun hieroo huolella saippuaa (ei sitä siihen paljoa irtoa mutta kuitenkin). Ja sillä sitten vaan rohkeasti hieromaan / pyyhimään nahkaa puhtaaksi. Vettä saa tosiaan pyyheessä olla jotta saippua siihen vähän liukenee mutta hullutella sen kanssa ei tarvitse. Esim oman takkini pesin keittiön pöydällä ja tippaakaan vettä ei mennyt lattialle yms koska sitä oli niin vähän. 
Tuossa kun takkia alkaa pesemään joutuu aina hämmästymään kun jopa ne aivan mustaksi muuttuneet kohdat (usein kaula-aukko, hihansuut ja taskujen suut) lähtevät ihan kevyellä pyyhimisellä puhtaaksi. Saippuaa kannattaa lisätä vähän väliä jotta sitä on reippaasti koska se on samalla myös rasvaa tuolle nahkalle. Saippuaa voi hieroa suoraan nahkaankin jos haluaa ja sen jälkeen sitten pyyheellä yli kunhan ei kuivana nahkaa hiero edes tuolla saippuan palalla jottei se rasita nahkaa. Jotkut ötököiden raadot saattavat olla tiukassa koska ne ovat voineet jopa tehdä nahkaan pienen kolon kun ovat siihen iskeytyneet ja kaikkia niitä ei saakkaan enään pois vaan on pakko vain antaa olla jos ei halua hieroa takkiinsa reikää. Suurinosa ötököistäkin kuitenkin lähtee ihan kevyesti pyhkeilemällä. Voimaakin saippuan kanssa saa kyllä käyttää kunhan saippuaa on tarpeeksi ja pyyhe kulkee liukkaasti.

Takissa oli alkuunsa hyvinkin likainen selkämys.

Kaula-aukon reuna on aivan mustunut niin kuin yleensäkin. Kyllä meistä irtoaa likaa vaikka kuinka usein suihkussa kävisi.

Tuossa suojuksen päällä myös hyvin tummunut kohta. Kuvat ei ihan kerro totuutta mutta tummaa oli.
Pyyhe kannattaa muuten valita siten että jos nyt on valkoinen takki kuten minulla ei ole pyyheellä paljoakaan väliä mutta jospa onkin vaikka musta takki tms nahkainen tuote kyseessä kannattaakin ottaa valkoinen pyyheliina tai esimerkiksi jotain kestävää korjaamo liinaa tms jos on suuremmasta pinta alasta tai todella likaisesta tuotteesta kyse ja epäilee että ei pikkupyyhe riitä imemään kaikkea kakkaa (sitä saa aina välillä kyllä virutella puhtaaksi mutta jos ei lähde). Valkoinen liina on siitä hyvä että näkee onko likaa saatu irti vai onko homma aivan turhaa. Valkoisesta nahasta taas näkee kyllä hyvin lähteekö lika vai ei oli pyyhe minkä värinen tahansa :). Kun takkia on sitten pyyhitty ja pyyhitty marseillen kanssa voi pyyhettä taas vähän virauttaa ja vielä ilman saippuaa pyyhiä loppuja jos epäilee että saippuaa jäi pinnalle kovin paljoa. Saippuaa toki saakin jäädä koska se ei nahkaa vahingoita vaan päin vastoin.




Takista tuli jälleen kuin uusi. On se mahtavaa ainetta tuo marseille! Sitten kun takki on vähän aikaa kuivahtanut kannatan vielä sen rasvausta vaikka olisi millä tyylillä marseillea käyttänyt. Varsinkin tuon liottamis tyylin jälkeen suosittelen! Siinä nimittäin kuitenkin sen veden kanssa joudutaan pelaamaan aikas paljon ja se kuivaa nahkaa niin kuin mainitsinkin. Ja muistakaa myös jos päädytte liotus tekniikkaan että älkää kuivatko takkeja yms auringonpaisteessa! Se tekee nahalle todella huonoa ja nopeasti. Pesu ylipäätään kannattaa tehdä ehkä kerran kaudessa jos pärrä takista kyse. Ainahan pesu silti rasittaa nahkaa vaikka sen tekisi miten. Mutta voi toki pestä useamminkin jos on tarve ja muistaa sitten vaan hyvän rasvauksen niin ei mitään hätää.

Rasvaus kannattaa tehdä joko jollain siihen suunnitellulla erikoistuotteella tai sitten mitä itse suosin on valjasrasva. Se on siis hevosen valjaisiin yms suunniteltua rasvaa joka on nahan suojaamiseen loistavaa "vanhanaikaista" ainetta. Sitä saa joka kaupasta jossa myydään hevostarvikkeita. Valjasrasvaa on sekä kirkasta että mustaa. Itse käytän kirkasta usein mustaankin koska vähän jännittää että sitä mustaa väriä sitten irtoaisi siitä vaikka vaatteisiin jos esimerkiksi mustan nahkasohvan rasvaisi. Koskaan ei niin ole käynyt kun olen vaikkapa moottoripyörän satulan mustalla käsitellyt mutta kirkas rasva on silti varma valinta.
Sen käyttö on todella yksinkertaista. Vaikka vanhasta lakanasta tai t-paidasta repiä "rättejä" ja sipaista rasvaa purkista rättiin ja levitellä nahkaan. Sitten antaa sen rauhassa imeytyä (yleensä annan olla useita tunteja tai vaikka seuraavaan päivään).. Sen jälkeen käsittelyn voi taas uusia ja näin voi tehdä niin monta kertaa kun nyt haluaa mutta pari kertaa kyllä riittää todella hyvin paksuunkin nahkaan mielestäni. Tuollaiseen rotsiin en vedä yleensä kuin kertaalleen. Aine ensinnäkin tosiaan rasvaa tuota nahkaa jotta se ei kuivu ja imeytyy myös siihen ja lisäksi se antaa aika hyvän vettä hylkivän pinnan.

Rasvausta suosittelen aina kun huomaa takin olevan kuivahko. Paras on toki jos aina aurinkoisen päivän ajelujen jälkeen rasvaisi kevyesti (aurinko on päässyt oikein nahkaa kuumottamaan) sekä myös jos on sateessa joutunut olemaan niin taas olisi hyvä rasvata. Itse olen niin laiska että pari kertaa ajokaudessa hoidan rasvauksen ja hyvin on tuntunut riittävän.

Huonekalujen kanssa varmasti kerta tai kaksi vuodessa on hyvä määrä koska esimerkiksi vesi ei pääse huonekalujen kimppuun yleensä niitä kuivattamaan.

Toivottavasti tästä oli apua ja iloa jollekin. Pitäkäähän huoli niistä arvokkaista nahkavaatteistanne, huonekaluistanne, autojen verhoiluista ym tuotteista koska ne ovat hienoja jos ovat kunnossa ja ne voivat olla melkein ikuisia hyvin hoidettuina.


Maksoi: Marseille maksaa noin 3-6€ riippuu paikasta mistä ostaa ja riittää varmaan noin kymmenen kertaa pestä takki. 
Valjasrasva on vähän kalliimpaa ja maksaa noin 7-12€ riippuu jälleen paikasta ja väristäkin vähän. Sekin on todella riittoisaa tavaraa.

Jos kiinnostuit jostain blogilla muista tykätä facebookissa (oikealla ylhäällä on nappula) niin saat jatkossakin tiedon kun tulee jotain uutta :) . Loppuun vielä suuri kiitos kun lueskelit.

1 kommentti:

  1. En ole koskaan kokeillut pestä nahkatakkejani. Pesulapalvelua olen harkinnut. Kovasti mietityttää, jos sen onnistuu jotenkin pilata. Hyvä kuitenkin tietää, että siihenkin on konstsit kun vain käyttää oikeita tuotteita.
    https://www.pesulasanikaarina.fi/

    VastaaPoista

Kommentoida ei saa vaan kuuluu. Kysykää rohkeasti tai neuvokaa vaikka minua jos teen liian vaikeasti.