maanantai 23. helmikuuta 2015

Tapio Wirkkala Maljakko Iittala (antiikki / taidelasi postaus)


Siinä se komeilee Iittalan Tapio Wirkkalan (1915-1985) signeeraama 
design maljakko vuodelta 1970. 
Olen lievästi hurahtanut antiikkiin ja nyt vielä vähän erikoistunut käyttötavaraan, tuhkiksiin, säästölippaisiin, peltipurkkeihin ja kotimaiseen lasiin (varsinkin maljakoihin).. 

Tämä kaunokainen on siis vuonna 1881 perustetun lasitehdas Iittalan tuotantoa. Tämän tehtaan varmasti jokainen Suomalainen tuntee jotenkin. Sen erittäin tunnetun "i" logon on varmasti jokainen meistä joskus nähnyt. Logon on suunnitellutkin huippusuunnittelija professori Timo Sarpaneva vuonna 1956. Iittalasta vähän historiaa tuolla lopussa.




Tämä maljakko kertoo mahtavasti sen millaista Suomalainen parhaillaan on. Se on ajatonta, eleganttia, tyylikästä ja jopa uskomattoman yksinkertaista. Siinä sen viehätyksen salat varmasti ovatkin. Lisää viehätystä tuo tietenkin se, että osa esineistä tehdään edelleen käsityönä Iittalan tehtaan lasipuhaltamossa jossa voi todella nähdä ammattitaitoa parhaillaan. Miehet tunnistavat pienetkin virheet ja homma alkaa heti alusta jos laatu ei ole täydellinen. 

Tämä maljakko on muottiin puhallettu ja siinä on sininen väriverho, korkeutta on 26cm. 


Esineen täydelliseksi tekee vielä sen pohjassa oleva TW signeeraus (Tapio Wirkkala 1915 - 1985) joka on ehkä vähän pikkupojan kirjoittaman näköinen mutta niin sen kuuluu ollakin. Ihminen tämän onkin tehnyt eikä mikään kone.. Kiitos vielä Tapiolle kauniista designistä joka ei takuulla koskaan vanhene.


Valmistusvuosi: 1970

Valmistaja: Iittalan lasitehdas

Suunnittelija: Tapio Wirkkala

Arvo: Ei myynnissä mutta arvo vaihtelee 70-150€ välillä

Löytyi: kirpputorilta

Maksoi: 40€ joka ei tehnyt kovin kipeää sillä ihana puolisoni osti sen minulle "parane pian" lahjaksi ja kyllä se piristikin kovasti :)


Millaista tavaraa muiden hyllyistä löytyy tai mitä mieltä olette Suomalaisesta lasista? 



IITTALA HISTORY

Vaikka siis tehdas on perustettu jo 1800 luvulla on se toiminut pitkälti pullo ja apteekkilasi tehtaana A. Ahlström Oy:n omistuksessa 1950 saakka kun sitten alettiin erikoistua muotoiluun ja hyvin on mennytkin.. Sitä ennemmin se tunnettiinkin nimellä Karhula - Iittala (nimi tuli siitä kun Ahlström omisti myös Karhulan lasitehtaan). Iittalan historiaan mahtuu paljon monenlaista kuten pitkäaikainen tuotannon keskeytys sotien aikaan jonka aikana tehdas ränsistyi pahasti. 

Tuotanto käynnistettiin uudelleen vuonna 1946. Sen jälkeen Iittala toimikin pitkään taidelasin edelläkävijänä ja sen suunnittelupöytien ääressä oli Suomalaista huippuosaamista kuten Aino Aalto (Aino Aalto lasisto), Alvar Aalto (Aalto / Savoy maljakko), Oiva Toikka (linnut ja kastehelmi kokoelma), Tapio Wirkkala (Ultima Thule lasit) jne jne. 1970 luvun öljykriisi ajoi Iittalan uudelleen ongelmiin mutta se selvisi niistä pikkuhiljaa supistaen ja irtisanoen. Sitten vuonna 1987 Iittala myytiin Wärtsilä Oy Ab:lle joka yhdisti sen omistamaansa Nuutajärven lasitehtaaseen. Näin syntyi Iittala - Nuutajärvi Oy. Wärtsilä myi Iittalan jälleen vuonna 1990 Hackmannille. Vuodesta 2003 Iittala-Nuutajärvi toimi vihdoin itsenäisellä nimellä jonka me kaikki tunnemme, eli Iittala Oy Ab mutta sitten omistajaksi vaihtui johdon omistama sijoitusyhtiö ja nimi muuttui jälleen Iittala Group Oyj:si ja vuonna 2007 sen piti listautua Helsingin pörssiin mutta se kuitenkin peruuntui. Lopulta vuonna 2007 Fiskars osti Iittalan osakekannan ja nyt se onkin nimeltään Iittala Group Oy Ab. Varsin värikäs historia ja omistussuhde karuselli on tuonkin takana mutta se ei muuta sitä, että tuosta tehtaasta on tullut paljon maailmallakin tunnettua Suomalaista kaunista lasiesineistöä. 
Ruotsalaisen Röstrandin kautta monet Suomen lasitehtaat ja muotoilu yritykset ovat tavallaan sukua toisilleen kuten Iittala, Nuutajärvi, Arabia ja ne yhdessä ovatkin vieneet meidät maailmalle todella näyttävästi. Kiitos siis heille (vaikka tekee kipeää antaa kunnia Ruotsalaiselle)..

Jos kiinnostuit jostain blogilla muista tykätä facebookissa (oikealla ylhäällä on nappula) niin saat jatkossakin tiedon kun tulee jotain uutta :) . Pelkästään tästä tekstistä tykkäät helposti tuossa alla olevan napin painalluksella.  Loppuun vielä suuri kiitos kun lueskelit.

2 kommenttia:

Kommentoida ei saa vaan kuuluu. Kysykää rohkeasti tai neuvokaa vaikka minua jos teen liian vaikeasti.